Tekstgrootte
Als de basisschool heeft aangegeven, dat zij niet in staat is om voldoende extra hulp te kunnen geven aan een leerling, kan onze school in beeld komen.
Een kind kan echter pas naar een school voor speciaal basisonderwijs als het samenwerkingsverband Betuws primair passend onderwijs (BePo) een toelaatbaarheidsverklaring heeft afgegeven.
Om deze toelaatbaarheidsverklaring te kunnen ontvangen dient de basisschool gegevens over de leerling op te sturen naar BePo. Vervolgens worden deze gegevens door twee deskundigen beoordeeld en wordt door hen geadviseerd om een toelaatbaarheidsverklaring af te geven.
De ouders die in het bezit zijn van een toelaatbaarheidsverklaring voor het speciaal basisonderwijs voor hun kind, verzorgen dan zelf de aanmelding bij het speciaal basisonderwijs.
De ouders kunnen dan contact opnemen met de Koningin Julianaschool en er wordt een afspraak gemaakt met de directie en/of intern begeleiders voor een eerste kennismaking.
In dit eerste gesprek wordt informatie gegeven over de school en worden verdere afspraken gemaakt. Als ouders besluiten tot aanmelden van hun kind, ontvangen zij de inschrijfformulieren van de school.
Het kan ook zo zijn dat een leerling vanuit een (medisch)kinderdagverblijf of peuterspeelzaal of een andere vorm van speciaal onderwijs, naar onze school verwezen wordt. Ook dan geldt de verplichting van de toelaatbaarheidsverklaring.
Nadat een kind is aangemeld op onze school, wordt zorgvuldig bekeken in welke groep het kind geplaatst wordt. Natuurlijk speelt de leeftijd daarbij een belangrijke rol, maar ook het didactische niveau (wat kan het kind al bij lezen, rekenen, etc.) en de sociale vaardigheden van een kind bepalen in welke groep een kind terechtkomt.
Er zijn in principe 3 momenten in het jaar waarop nieuwe leerlingen worden toegelaten op de school: direct na de zomervakantie, direct na de kerstvakantie en vanaf 1 april.
De KJS verzorgt ook het onderwijs aan leerlingen die binnen Culemborg wonen en rechtstreeks uit het buitenland komen. Hiervoor is een speciale “taalklas’ ingericht waar deze kinderen alle ochtenden taalonderwijs ontvangen. In de middagen volgen de kinderen het onderwijs in de leeftijdsgroep van de KJS, om zo contacten met andere kinderen op te kunnen bouwen.
Wanneer een leerling zover is dat hij/zij niet meer de specifieke hulp nodig heeft van het speciaal basisonderwijs, wordt ouders geadviseerd hun kind terug te laten keren naar het regulier basisonderwijs. Uiteraard wordt een dergelijke stap zorgvuldig begeleid en voorbereid.