Tekstgrootte
De school neemt in het dagelijks leven van de kinderen een grote plaats in. Eén van de eerste dingen die wij daarom belangrijk vinden is dat we op school positief en respectvol met elkaar omgaan. Dat geeft veiligheid.
Wij accepteren dat ieder kind verschilt in talent, tempo en temperament. Daarmee stimuleren we de ontwikkeling van een positief zelfbeeld.
De vertrouwensrelatie tussen de leerkracht en de kinderen onderling is voor ons een belangrijk onderdeel van het ‘samen school zijn’. Er is veel ruimte voor complimenten en aandacht voor datgene wat goed gaat.
Met behulp van de methode De Vreedzame School werken we in alle groepen aan het versterken van vaardigheden op sociaal-emotioneel gebied. De Vreedzame School is een programma voor sociale competentie en democratisch burgerschap. Het beschouwt de klas en de school als een leefgemeenschap, waarin kinderen zich gehoord en gezien voelen, een stem krijgen, en waarin kinderen leren om samen beslissingen te nemen en conflicten op te lossen.
Kinderen voelen zich verantwoordelijk voor elkaar en voor de gemeenschap, en staan open voor de verschillen tussen mensen. Er is veel aandacht voor het aanleren van goed gedrag; hoe ga je om met elkaar, hoe los je conflicten op een goede manier op? In de pauzes zorgen mediatoren uit de bovenbouw ervoor dat conflicten tussen kinderen uit de onderbouw samen worden opgelost, in principe zonder tussenkomst van volwassenen. Mocht dit toch nodig zijn dan zijn er leerkrachten beschikbaar om te helpen.
Wat ik zeg en doe is leuk voor de ander!
In alle groepen hanteren wij dezelfde regels. De schoolregel die als basis gehanteerd wordt is: 'wat ik zeg en doe is leuk voor de ander'.
Door middel van rollenspel en gedragslessen leren leerlingen regels aan.
We bieden kinderen een stabiele omgeving van waaruit zij gemotiveerd leren spelen en werken.
Respect voor elkaar
Op onze school vinden we het belangrijk dat leerlingen zich respectvol gedragen tegenover leerkracht(en), de medeleerlingen en ouders. Wanneer kinderen zich misdragen b.v. door grof taalgebruik of fysiek geweld dan nemen we maatregelen. Deze zijn bedoeld om de leerling bewust te maken van zijn/haar ongewenst gedrag. Deze maatregelen kunnen bestaan uit:
• leerling aanspreken
• leerling biedt afhankelijk van de overtreding zijn/haar verontschuldigingen/excuses aan
• leerling krijgt extra werk mee
• leerling wordt tijdelijk uit het leslokaal verwijderd
• de leerling blijft binnen tijdens de pauze binnen of moet nablijven na schooltijd
• leerling wordt verwezen naar de directie, die vervolgens maatregelen zal treffen,
De ernst van de overtreding bepaalt of de ouders/verzorgers hiervan in kennis worden gesteld. Bij nablijven (langer dan 15 minuten) vindt een melding aan de ouders/verzorgers structureel plaats.
Gedragsregels kunnen zodanig worden overtreden dat er sprake is van onwerkbaar gedrag. Wij verstaan onder onwerkbaar gedrag:
• fysiek geweld of verbale agressie, met of zonder aanleiding
• in redelijkheid niet meer luisteren naar meerdere op school
• onberekenbaar en onvoorspelbaar gedrag.
Wanneer een leerling na moet blijven, maar op die dag gebruik maakt van het taxivervoer, kijken we samen met ouders naar een gepaste oplossing. Wanneer dit herhaaldelijk voorkomt, blijft de leerling de bewuste dag op school en moeten ouders de leerling komen halen.
Wanneer er sprake is van onwerkbaar gedrag bij een leerling kan er een time-out aan de leerling worden gegeven. Hiervoor wordt op de KJS gewerkt met een time-out protocol. Ouders worden bij een time-out altijd op de hoogte gesteld en uitgenodigd voor een gesprek.
Na 3 time-outs of extreem onverwacht gedrag kan er een schorsing van de leerling volgen. Verwijdering van een leerling van school is een maatregel die wordt ingezet wanneer schorsing onvoldoende effect heeft gehad op het gedrag. Ook voor schorsen en verwijderen hanteert de KJS een vastgesteld procedure.
Wij dagen leerlingen uit door het aanbieden van materialen die spelen en leren bevorderen. We besteden veel aandacht aan eigen initiatief. We bieden kinderen een stabiele, uitdagende omgeving waarin leerlingen gemotiveerd leren spelen en werken.
Waar nodig bieden we leerlingen leerstof ‘op maat’ aan. Voor ons didactisch handelen vergt dit:
• aansluiten bij de mogelijkheden van de individuele leerling
• bieden van een uitdagende leeromgeving
• hanteren van een resultaatgerichte werkwijze, met duidelijke doelen en leerlijnen