https://www.lecso.nl/nieuws/364972-en-de-winnaar-is-%E2%80%A6-de-topklas?sublist=12039
Onze TOPklas is genomineerd door LECSO en het SBO Werkverband als 1 van de 3 beste projecten in het gespecialiseerd onderwijs!
TOPklas op de Koningin Julianaschool
De Koningin Julianaschool verwelkomt alle kinderen die zich op het regulier basisonderwijs niet op hun best ontwikkelen. Wij hebben alle kennis en ervaring om excellent onderwijs aan deze leerlingen te kunnen geven. Zowel pedagogigsch, sociaal-emotioneel als didactisch.
Een van de voorzieningen die de KJS in huis heeft is de TOP klas.
De TOPklas is een tijdelijke onderwijs plaats (TOP) voor leerlingen die vanwege gedragsproblematiek dreigen uit te vallen in het regulier of speciaal basisonderwijs. Hoofddoel van de begeleiding in de klas is voorkomen van verwijzing naar het S(B)O en de leerling na de periode in de TOP klas terugplaatsen naar de school van herkomst.
De groep bestaat uit maximaal 8 leerlingen. Zij worden intensief begeleid door 2 begeleiders. In eerste instantie wordt een veilige omgeving geboden aan de leerling, van waaruit deze zich opnieuw kan gaan ontwikkelen. Een band opbouwen met de leerling staat voorop. Er wordt veel aandacht besteed aan het omgaan met frustraties. Dit gebeurt in de groep tijdens het werken, bij het spelen en tijdens sport en spelactiviteiten. De leerlingen krijgen gedurende de hele dag feedback op hun gedrag, er wordt voortdurend gespiegeld en gereflecteerd vanuit persoonlijk contact met de leerling. Hierdoor ontstaat bij de leerlingen steeds meer inzicht in oorzaak en gevolg en leren zij alternatieven voor hun gedragspatronen.
Doelgroep
Leerlingen tussen 4-13 jaar;
- die de veiligheid van zichzelf, medeleerlingen en/of leerkrachten negatief beïnvloeden;
- die een grens hebben overschreden of dreigen te overschrijden;
- die niet meer te handhaven zijn binnen de school en/of thuissituatie;
- die al enige tijd thuis zitten;
Fases van de begeleiding
Fase 0: intakegesprek met ouders, school van herkomst en eventueel betrokken hulpverleners. Op basis van het intakegesprek wordt besloten of plaatsing in de TOPklas volgt, of dat een ander advies beter past.
Fase 1 (2 weken): observatie.
In de observatiefase luisteren en kijken we naar het kind, de ouders en de school, we proberen zoveel mogelijk te weten te komen. Dat wat onbelicht of onbekend blijft, zoeken we op in het dossier. Leerlingen krijgen in die periode veel ondersteuning en de eisen zijn nog laag. Na die twee weken bespreken we wat we allemaal hebben gezien en gehoord en welk plan we hebben bedacht. We bespreken ook of we verwachten dat de leerling terug zal kunnen naar de school van herkomst of dat een ander advies passender is.
Fase 2 (onbepaald): toewerken naar perspectief.
In deze fase worden de eisen opgeschroefd en wordt planmatig gewerkt aan de doelen die voor de leerling zijn opgesteld. Dit kan bijvoorbeeld gaan om het omgaan met eisen, frustraties of andere kinderen. Er is regelmatig contact met ouders, zij worden veel betrokken bij de aanpak en passen deze zelf ook steeds meer toe. De school van herkomst wordt betrokken en op de hoogte gehouden van de voortgang.
Fase 3: re-integratie.
Samen met de school van herkomst, of eventueel een nieuwe school, wordt toegewerkt naar reintegratie. De eisen aan de leerling worden hoger en de ondersteuning wordt steeds verder afgebouwd. De begeleiders gaan in eerste instantie samen met de leerling mee naar de (nieuwe) school. Dat geeft vertrouwen en maakt de kans van slagen voor zowel leerling als leerkracht groter. In deze fase is begeleiding van de leerkracht ook onderdeel. Vaak is het nodig dat deze het leerkrachtgedrag aanpast.
Fase 4: nazorg.
We houden de vinger aan de pols, gaan nog eens kijken of bellen de school op. Indien nodig begeleiden we de leerling en leerkracht nog wat langer.
Samenwerking
Om de TOPklas te kunnen realiseren werkt de KJS samen met Loods Onderwijs. Loods Onderwijs levert gespecialiseerd personeel.
Welkom
U bent altijd van harte welkom voor een kennismakingsgesprek en om de TOP klas met eigen ogen te komen bekijken.
Voor meer informatie over deze onderwijsvoorziening en de kosten kunt u contact opnemen met Fieke Blaauwendraad en Marianne van der Schee (directie KJS) via 0345-512951 of mailen naar info.kjs@cpob.nl